Direct naar hoofdinhoud
×

Programma Doortrappen blijft groeien

Ongeveer 84 procent van de gemeenten neemt inmiddels deel aan Doortrappen, het programma om ouderen langer en veiliger op de fiets te houden. Vorig jaar was dit nog 63 procent. Dit blijkt uit de Monitor Doortrappen 2024 van het Mulier Instituut. Aanbevelingen om de uitvoering van het programma te verbeteren zijn onder meer een betere vastlegging in gemeentelijk beleid en aandacht voor het bereiken van minder actieve ouderen.

Lees meer

Bij de gemeenten die nog niet meedoen lijkt weinig draagvlak om met Doortrappen te starten. Bij deelnemende gemeenten groeit het draagvlak en neemt het aantal partners waarmee ze samenwerken toe. De doelen die gemeentes het vaakst nastreven zijn het mobiel houden van ouderen, het bewust maken van fietsveiligheid en het sociaal actief en maatschappelijk betrokken houden van ouderen. Ook vermindering van fietsongevallen en de bevordering van de gezondheid worden door meerdere gemeenten genoemd.
 
Activiteiten
Gemeenten organiseren de meeste activiteiten van Doortrappen één keer per jaar en vaak combineren ze meerdere activiteiten in één dag. Het bereiken van deelnemers voor de activiteiten is lastig, vooral onder minder actieve ouderen. Uit het onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat de sociale component belangrijk is en deelnemers aantrekt. Ook werkt het goed om aan te sluiten bij andere activiteiten of communicatiekanalen voor de doelgroep ouderen. De Monitor Doortrappen 2024 geeft diverse aanbevelingen voor de uitvoering van activiteiten, zoals het organiseren van activiteiten in verschillende wijken of kernen en het integreren van een sociaal element.
 
Beleid
Doortrappen is in de beleidsplannen van alle provincies opgenomen onder mobiliteit en verkeersveiligheid en bij sommigen ook onder fietsstimulering, sport of sport, recreatie en toerisme. In meer dan de helft van de gemeenten is het vastgelegd in beleid, in de beleidsvelden sport en bewegen, verkeer en vervoer, sociaal domein of welzijn en zorg. De aanbeveling voor gemeenten is om budgetten te combineren en Doortrappen op te nemen in het beleid van verschillende beleidsdomeinen. Zo kan men aansluiten op bredere doelen als valpreventie, verminderen van eenzaamheid en stimuleren van bewegen. Daarnaast zou men Doortrappen onderdeel kunnen maken van de vaste werkzaamheden van uitvoeringsorganisaties.
 
Achtergrond
Het Mulier Instituut stelde de Monitor Doortrappen 2024 samen op basis van vragenlijsten onder provinciale kwartiermakers en gemeentelijke coördinatoren van Doortrappen, focusgroepen in enkele gemeenten, observatie van activiteiten en interviews met deelnemers. Ook bevat het rapport een analyse van fietsongevallen bij ouderen in samenwerking met VeiligheidNL.
De monitor is onderdeel van een meerjarig monitor- en evaluatieonderzoek uit van Doortrappen. Ook volgend jaar komt het Mulier Instituut voor onafhankelijk sportonderzoek weer met een monitor van het programma.

Bron: Mulier Instituut

Deel deze pagina op: