Het doel van de Ik rij MONO campagne is om minder fietsers en automobilisten sociale media te laten gebruiken tijdens het rijden. De campagne richt zich ook op hun sociale omgeving – de mensen die deze bestuurders een bericht sturen. Vanuit de gedachte: als je weet dat iemand onderweg is, stuur dan geen berichten.
Mij Nie Appen!
Met de campagneslogan ‘Mij Nie Appen’, richten we ons niet alleen op de bestuurder van de auto of fiets, maar ook op de verstuurder van de berichtjes. Wanneer je weet dat iemand aan het fietsen of autorijden is, is het beter om diegene even geen berichten te sturen. Zo helpen we elkaar om de aandacht op de weg te houden. Want samen zijn we verantwoordelijk voor veiligheid in het verkeer.
We vragen automobilisten en fietsers om ervoor te zorgen dat zij onderweg niet afgeleid worden door binnenkomende berichten. Hiervoor kunnen zij een manier kiezen die bij hen past. De een zet de telefoon op stil of op niet storen, de ander zal de telefoon in de tas laten.
Afleiding is gevaarlijk
Sociale media gebruiken tijdens het autorijden of op de fiets is levensgevaarlijk. Voor jezelf en voor andere weggebruikers. Toch komt dit gedrag veel voor en leidt het volgens inschatting van de SWOV tot enkele tientallen slachtoffers per jaar. Zit je achter het stuur te appen, dan zie je niet goed wat er om je heen gebeurt. Even snel een berichtje lezen of zelfs schrijven, betekent dat je het verkeer niet meer waarneemt en niet adequaat kan reageren in een onverwachte situatie, bijvoorbeeld als je plotseling moet remmen. Dat geldt natuurlijk ook voor anderen: wanneer je jouw vriend, partner, kind of collega een bericht stuurt wanneer ze aan het rijden of fietsen zijn, breng je ze mogelijk in gevaar.
In 3 seconden ben je een voetbalveld verder
De meeste mensen weten wel dat appen tijdens het rijden of fietsen risicovol is maar realiseren zich niet hoeveel meter ze in de paar tellen afleggen. Hoe gevaarlijk is het nu echt om niet op de weg te letten. Een voorbeeld”: Stel, je leest een bericht en let 3 seconden niet op, dan leg je bij een snelheid van 50 km per uur 42 meter af - dat is de lengte van een half voetbalveld! Rij je op de snelweg 120 km per uur, dan ben je in 3 seconden al 100 meter verder. Dan heb je dus al een heel voetbalveld overgestoken - zonder te kijken. Zowel een bericht lezen en schrijven duurt vaak langer dan 3 seconden.
Risico's
Je kunt een boete krijgen voor handheld bellen, sms-en of appen tijdens het autorijden. Voor fietsers die met een telefoon in de hand rijden is de boete € 140,- exclusief administratiekosten. Voor automobilisten, bromfietsers, snorfietsers of gehandicaptenvoertuigen die zijn uitgerust met een motor, die met een telefoon in de hand rijden, is de boete € 350,- exclusief administratiekosten. De boetes voor verkeersovertredingen staan in de Boetebase van het Openbaar Ministerie.